Welcome to Muscleboard, please Login or Create an account to get full access to the forums.
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jong gezaaid is oud geoogst

Offline ironwarrior Posted 10-24-2013 - 20:35
Bericht: #1
Van de oude garde

1,347 Posts
Reputatie: 7
Veertigers die veel bewegen zijn een kwart eeuw later nog fit

Als je als veertiger of vijftiger veel beweegt, dan pluk je daar over een kwart eeuw nog de vruchten van. Dat ontdekten Finse onderzoekers van Oulu City Hospital in een epidemiologische studie onder meer dan vijfhonderd mannen. De Finnen ontdekten dat een actieve leefstijl op middelbare leeftijd op hogere leeftijd de kans op het verlies van spieren, energie en weerstand vermindert.Van alle ouderen die op zichzelf wonen komt 5 tot 10 procent in aanmerking voor het predikaat 'fragiel', en is 30-40 procent is bezig het te worden. De term 'fragiliteit' reserveren gerontologen voor ouderen die ongewenst gewicht verliezen of een te laag BMI hebben, moeite hebben met alledaagse fysieke activiteiten als het dragen van hun boodschappen, weinig energie hebben en niet lichamelijk actief meer zijn.

Door continu verlies van spiermassa en kracht kunnen ouderen op een gegeven moment niet meer voor zichzelf zorgen, en raken ze aangewezen op hulp. Bovendien zijn fragiele ouderen kwetsbaarder voor ziekten. Een onschuldige verkoudheid of griep kan voor hen serieuze complicaties met zich meebrengen.

De Finnen vroegen zich af mensen zich tegen fragiliteit op hogere leeftijd kunnen beschermen als ze op jongere leeftijd veel bewegen. Ze probeerden die vraag te beantwoorden in een studie waaraan 514 mannen meewerkten. De mannen hadden in de jaren zestig en zeventig meegewerkt aan de Helsinki Businessmen Study. In die periode waren de mannen gezond. Ze gebruikten geen medicijnen, hadden geen diabetes en leden niet aan een cardiovasculaire aandoening.

In 1974 hadden de mannen vragen beantwoord over hun leefstijl, aan de hand waarvan de onderzoekers ze konden indelen in drie groepen: een groep die minder dan 2 uur per week aan lichaamsbeweging deed [Low LTPA], een groep die wekelijks 2-6 uur bewoog [Moderate LTPA] en een groep die wekelijks meer dan 6 uur bewoog [High PTA].In 2000 zochten de onderzoekers de mannen weer op. In de groep die weinig had bewogen was 16 procent fragiel. In de groep die matig had bewogen en de groep die intensief had bewogen was respectievelijk 10.2 en 4.7 procent van de mannen fragiel.

"Our results strongly suggest that continuous physical activity since midlife has a strong and independent effect on the frailty phenotype in old age and emphasize the importance of starting regular physical activity early in life to prevent the development of this important geriatric condition", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2013 Nov;68(11):1433-8.


Dus vooral lekker doortrainen!

Een forum zonder humor, is als een sportschool zonder ijzer.
Back to top WWW Find Quote
Offline Viking18 Posted 10-24-2013 - 22:32
Bericht: #2
Senior Member

337 Posts
Reputatie: 3
Er staat dan niet wat voor beweging. Ik heb ook wel eens gelezen dat rustige cardio vooral goed is voor gezondheid omdat zuurstof bij cellen komt en je daarna kracht/hiit kunt doen voor je eigen doelen. Daarom moet ik nu ook elke dag zoveel wandelen of rustig fietsen.
Back to top Find Quote
Offline ironwarrior Posted 10-25-2013 - 9:57
Bericht: #3
Van de oude garde

1,347 Posts
Reputatie: 7
(10-25-2013 8:36)Robin76 schreef:  sex ook goed?

Alleen voor slechtziende mensen.

Een forum zonder humor, is als een sportschool zonder ijzer.
Back to top WWW Find Quote
Offline Mart Posted 10-25-2013 - 16:59
Bericht: #4
Administrator
Administrators
541 Posts
Reputatie: 7
okeeee ik ga wel weer ff bewegen dan.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Mijn spieren schrikken nooit...ze kunnen alleen 2 trucjes; aanspannen en loslaten......meer niet. Dat is ook alles wat ze moeten doen om te groeien en sterker te worden.
Mart.
Back to top Find Quote


Ga naar locatie:

User(s) browsing this thread
1 gast(en)